Taustaa

Suomessa perheet syövät yhdessä harvemmin kuin missään muussa Euroopan maassa. Suomen suurena juhlavuotena on aika tehdä tähän muutos. Herätetään kyläilykulttuuri, kadonneet tavat ja perinteet henkiin – ja luodaan uutta yhdessä syömisen ja elämysten kulttuuria.

Yhdessä syöminen tekee hyvää

Yhdessä syöminen on luonteva ja lempeä mahdollisuus tuoda ihmisiä yhteen. Ruoan äärellä syntyy uusia ideoita, on helppo tutustua, kokea yhteenkuuluvuutta ja nauttia elämästä. Kaikissa kulttuureissa yhdessä syöminen ja ruoan jakaminen kuvastaa hyväksyntää, toisen arvostusta ja välittämistä. Ruoan jakaminen ja saman pöydän ääreen kutsutuksi tuleminen on yksi syvimpiä ja pisimmälle ulottuvia inhimillisiä kokemuksia. Yhdessä syöminen lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja vähentää eriarvoisuuden tunnettta.

Juhlavuosi kannustaa ja mahdollistaa

Viimeksi Olympiavuonna 1952 suomalaisilla oli vastaavanlainen palo ja mahdollisuus yhdessä miettiä miltä haluamme, että Suomi tuntuu ja maistuu tänään ja tulevaisuudessa. Valtakunnallinen Syödään yhdessä -hanke vahvistaa yhdessä syömisen ja jakamisen kulttuuria, jonka on juhlavuoden myötä tarkoitus jäädä pysyväksi ilmiöksi maahamme. Syödään yhdessä vahvistaa myös suomalaisen ruokakulttuurin tuntemusta.
Ylpeys omasta ruokakulttuurista vahvistaa itsetuntoa, jonka ansiosta suomalainen ruoka ja osaaminen saadaan laajemmin myös maailmankartalle.

 Yhdessä syöminen tekee hyvää

Tehdään yhdessä kaikkien aikojen juhlavuosi!

Jokainen voi osallistua omalla tavallaan! Juhlavuoden ohjelma syntyy pienistä ja suurista teoista ja elämyksistä. Juhlimme koko vuoden eri puolilla Suomea ja maailmalla.
Yhdessä rakennamme unohtumattoman juhlavuoden!

Syödään yhdessä on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa
#syödäänyhdessä #suomi100

 

*) Child poverty in perspective: An overview of child well-being in rich countries A comprehensive assessment of the lives and well-being of children and adolescents in the economically advanced nations. Innocenti Report Card 7; Dimension4 – relationships; s.24figure 4.2a (http://www.unicef-irc.org/publications/pdf/rc7_eng.pdf)

Society at a Glance 2009 – OECD Social Indicators –raportti, Chapter 2. Special focus: measuring leisure in OECD countries. S. 28. Figure 2.5. (http://www.oecd-ilibrary.org/docserver/download/8109011e.pdf?expires=1448628284&id=id&accname=guest&checksum=8CB6D6960DDEC130997627596EC9911A)

———————————————————————————————————
Lähde mukaan! Ota yhteyttä:

Seija Kurunmäki, ELO-säätiön johtaja
0400-460894, seija.kurunmaki@elo-saatio.fi

Sini Garam, ELO-säätiön projektipäällikkö
050 587 0929, sini.garam@elo-saatio.fi

———————————————————————————————————

ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö kokoaa suomalaisen ruokakulttuurin tekijät, näkijät ja resurssit saman pöydän ääreen. Kannustamme yhteistyöhön, jolla lisäämme ruokakulttuurimme arvostusta kotimaassa ja teemme siitä  myös kansainvälisesti kiinnostavaa. Suomi 100 -juhlavuonna innostamme suomalaiset syömään yhdessä  nyt ja tulevaisuudessa sekä iloitsemaan omasta ruokakulttuuristaan.

Hanke pähkinänkuoressa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi
Lue lisää ELO-säätiön toiminnasta
Seuraa Syödään yhdessä -ilmiötä somessa hashtagilla #syödäänyhdessä

Juhlavuoden organisoinnista vastaa valtioneuvoston kansliassa toimiva Suomi 100 –hanke. Itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta vuonna 2017. Se on Suomen suuri vuosi, joka rakennetaan yhdessä. Juhlavuosi synnyttää tekoja, elämyksiä ja ohjelmaa. Se elää koko Suomessa, koko vuoden 2017. Tekojen kautta tarkastellaan Suomen itsenäisyyden vuosisataa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta. 

Lue lisää Suomi 100 -hankkeesta
Katso Suomi 100 -esittelyvideo
Seuraa Suomi100-juhlavuotta
Facebookissa
Twitterissä
Instagramissa
somessa hashtagilla #suomi100

Lue seuraavaksi