Villiruokakouluttajat ohjaavat ammattilaisia villiruoan saloihin

Suomen ensimmäiset ruoka-alan ammattilaisten villiruokakouluttajat saivat todistuksen osaamisestaan 18.11.2015. Kouluttajat pätevöityivät villiruokaosaajiksi ELO-säätiön ja yhteistyökumppaneiden pilotoimassa, koko vuodenkierron kestävässä koulutusohjelmassa.

Villiruokaosaajia koulutetaan nyt ammattimaisesti. ELO-säätiön ja Ravintolakoulu Perhon yhteistyössä tehdyssä pilottikoulutuksessa pääosin ravintola-alan opettajista muodostettu ryhmä pätevöityi villiruokakouluttajiksi. Koulutuksen vetäjinä olivat kestävän gastronomian lehtori Jarmo Åke, villiruokalähettiläs Sami Tallberg ja ELO-säätiön johtaja Seija Kurunmäki. Mukana kouluttajien pätevöittäjinä oli suuri joukko Suomen parhaita villiruoka-ammattilaisia ja villiruokamestareita.

Jatkossa koulutusta tehdään sekä osana kokkien ammattitutkintoa sekä täydennyskoulutuksilla. Viralliset villiruokakouluttajat saavat oikeuden antaa villiruokaosaaja-tunnuksen koulutuksen hyväksytysti läpikäyneille.

Villiruokakoulutuksessa perehdytään vuodenaikojen mukaan villiyrtteihin ja kaloihin sekä marjoihin, sieniin, riistaan ja poroon. Erityinen huomio koulutuksessa kiinnitetään siihen, että ammattilaiset sisäistävät kestävän gastronomian ja tarinankerronnan merkityksen. Myös villiruoan valmistaminen luonnossa on osa koulutusta.

Taustalla laaja yhteistyö

Koulutuksen suunnittelussa ja toteutuksessa on ELO-säätiön ja Ravintolakoulu Perhon lisäksi ollut mukana Luontoportti ja Haaga-Perho. Koulutuksen rahoittajina Metsämiesten säätiö, MTK ja Polarica Oy.

– Tavoitteena on, että meillä on vuoden 2016 loppuun mennessä vähintään 100 koulutuksen saanutta villiruokaosajaa. Näin varmistetaan, että ruoka-alan ammattilaiset eri puolilla Suomea osaavat tuoda monipuolisesti esiin kansalliset ja maakuntien omat villiruoat maamme juhlavuonna 2017, sanoo ELO-säätiön johtaja Seija Kurunmäki.

Yhdeksän villiruokakouluttajaa

Ensimmäisinä Villiruokakouluttajaksi pätevöityi yhdeksän opettajaa Ravintolakoulu Perhosta, Haaga-Perhosta ja Lapin ammattiopistosta.

  • Sampo Kantele, Ravintolakoulu Perho
  • Hannele Klingberg, Ravintolakoulu Perho
  • Jarmo Liimatainen, Ravintolakoulu Perho
  • Aki Nikula , Ravintolakoulu Perho
  • Olli Takanen, Haaga-Perho
  • Anu Tossavainen, Lapin ammattiopisto
  • Juha Turtiainen, Haaga-Perho
  • Petri Wainio, Ravintolakoulu Perho
  • Mervi Vilen-Peltoniemi, Ravintolakoulu Perho

Hyväksytysti koulutuksen suorittaneet saavat oikeuden käyttää

omassa toiminnassaan villiruokakouluttaja-titteliä ja osaajatunnusta eli Klaus Haapaniemen suunnittelemaa, ELO-säätiön hallinnoimaa villiruokalogoa.

Villiruokakouluttajatunnus450x500

Lisätietoa

Seija Kurunmäki, 0400-460894
seija.kurunmaki@elo-saatio.fi

Jarmo Åke, 040-1478552
Jarmo.ake@perho.fi

———————————————————————————————————

ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö kokoaa suomalaisen ruokakulttuurin tekijät, näkijät ja resurssit saman pöydän ääreen. Kannustamme yhteistyöhön, jolla lisäämme ruokakulttuurimme arvostusta kotimaassa ja teemme siitä  myös kansainvälisesti kiinnostavaa.

Innostamme suomalaiset syömään yhdessä Suomi 100 -juhlavuonna ja entistä enemmän sen jälkeen. Vahvistamme suomalaista villiruokaosaamista ja yhdistämme kouluruokatoimijoita viestimään kouluruokailumme ainutlaatuisuudesta. Nostamme esiin suomalaisten ravintola-ammattilaisten osaamista organisoimalla vuosittain kokki- ja tarjoilijakilpailut ja vastaamalla Suomen osallistumisesta Bocuse d’Or -kokkien maailmanmestaruuskilpailuun.

 

 

 

Lue seuraavaksi