ELO-säätiö nimitti villiruokamestareita

– tavoitteena tuoda luonnon antimet osaksi Suomen ruokamatkailua

Kuluvan vuoden aikana on pilotoitu koulutusjärjestelmä, jolla keittiöammattilaisia koulutetaan suomalaisen villiruoan ammattilaisiksi. Koulutuspilotin yhteydessä rakennetaan osaajaverkostoa, jonka avulla nostetaan esiin maamme villiruoan edelläkävijöitä. Sen myötä seitsemän ansioitunutta keittiöammattilaista saa nyt villiruokamestari-tittelin ja oikeuden käyttää villiruokatunnusta.

 Villiruoka on vuosikymmenet ollut osa suomalaista perinnettä, mutta se on levinnyt ravintoloihin vasta viime vuosina. Muutamat arvostetut keittiömestarimme erottuvat villiruoan huippuosaajina ja edelläkävijöinä, ja heidän työnsä ansiot tunnustetaan, kun ensimmäiset villiruokamestari-tittelit jaetaan. Villiruokamestarin kriteereinä on ruoka-alan laajan osaamisen, esimerkiksi keittiömestarin tutkinnon lisäksi mm. oman villiruokaa sivuavan kirjan julkaisu.

Ensimmäisiksi villiruokamestareiksi nimitetään:

  • Jaakko Kolmonen
  • Markus Maulavirta
  • Sasu Laukkonen
  • Jouni Toivanen
  • Jarmo Pitkänen
  • Ilja Björs
  • Sami Tallberg

Nyt nimettävät mestarit ovat todellisia huippuosaajia ja moni heistä oli myös mukana pilottikurssilla pätevöittämässä villiruokakouluttajia. Villiruokamestarit ovat suomalaisen luonnon antimien sanansaattajia ja ELO-säätiö haluaa kannustaa heitä tekemään tätä tärkeää työtä jatkossakin. Jotta Suomessa osataan käyttää villiruokaa osana ruokamatkailua, tarvitaan sekä koulutusjärjestelmä että osaajien esiin nostamista, kertoo Elo-säätiön johtaja Seija Kurunmäki.

Villiruokamestari Sami Tallberg jatkaa myös neljättä vuotta ELO-säätiön villiruokalähettiläänä. Villiruokamestarien nimittäminen Tallbergin rinnalle tuo villiruokalähettilään tärkeään työhön joukkovoimaa, ja mestarien ryhmä saa joka kevät vietettävän Villiyrttiviikon yhteydessä ehdottaa nimettäväksi uusia mestareita.

ELO-säätiön hallitus vahvistaa nimitykset ja antaa valituille oikeuden käyttää omassa toiminnassaan villiruokamestari-titteliä ja Klaus Haapaniemen suunnittelemaa, ELO-säätiön hallinnoimaa villiruokatunnusta.

Marraskuussa osaajaverkostoon villiruokamestarien joukkoon liittyvät ensimmäiset villiruokakouluttajat, jotka saavat pilottikoulutuksen myötä todistuksen osaamisestaan.

 

Lisätietoa:

Seija Kurunmäki, 0400-460894

seija.kurunmaki@elo-saatio.fi

 

ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö kokoaa suomalaisen ruokakulttuurin tekijät, näkijät ja resurssit saman pöydän ääreen. Kannustamme yhteistyöhön, jolla lisäämme ruokakulttuurimme arvostusta kotimaassa ja teemme siitä  myös kansainvälisesti kiinnostavaa.

Innostamme suomalaiset syömään yhdessä Suomi 100 -juhlavuonna ja entistä enemmän sen jälkeen. Vahvistamme suomalaista villiruokaosaamista ja yhdistämme kouluruokatoimijoita viestimään kouluruokailumme ainutlaatuisuudesta. Nostamme esiin suomalaisten ravintola-ammattilaisten osaamista organisoimalla vuosittain kokki- ja tarjoilijakilpailut ja vastaamalla Suomen osallistumisesta Bocuse d’Or -kokkien maailmanmestaruuskilpailuun.

Kuvassa Villiruokamestarit Markus Maulavirta, Ilja Björs, Jarmo Pitkänen, Sami Tallberg ja edessä Jouni Toivanen. Kuva: Aino Huovio.

Lue seuraavaksi