Villiyrttiviikko

Jaa artikkeliShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Villiyrttiviikko lähti liikkeelle vuonna 2014. Kevään aikana ennen villiyrttiviikkoa esiteltiin Suomen monet villiruokaosaajat ja luotiin yhteinen kanava, Facebook-sivu Villiyrttiviikko2014.  Yhteinen kanava auttoi  levittämään tietoa siitä, miten paljon asian hyväksi on tehty. Villiyrttitoimijat verkostoituivat.

Villiruokalähettiläs Sami Tallberg oli jo vuosia aiemmin kirjoittanut suositun villiyrttikeittokirjan. Hän levitti tietoa ja intoa kulkemalla lähettiläänä ympäri Suomea ja maailmalla.  Luontoportti tunnettiin  luotettavana tietokanavana.  Alan uraauurtaja Hortoilu.fi -sivusto nousi kaikkien tietoon.  Vuonna 2014 Savo julistautui villiyrttimaakunnaksi. Savon Keittiömestarit haastoivat koko Suomen ammattilaiset tutustumaan villiruokaan ja erityisesti villiyrtteihin.

Vuonna 2015 villiyrttiviikon tavoite oli innostaa  lapsia ja perheitä metsään. ELO-säätiö halusi kerätä yhteen villiyrttien ympärille tehtäviä koulutuksia ja tapahtumia Facebookin Villiyrttiviikko2015 -sivuille. Tapahtumia oli niin paljon, että tapahtumakalenterin päivittäminen jätettiin paikallisten toimijoiden vastuulle. Julkisuus villiyrttien ympärillä oli valtaisaa. Voitiin sanoa, että villiyrtit on ilmiö! Päätapahtumaa  vietettiin Noormarkussa sijaitsevassa A.Ahlsrömin Ruukissa, joka on erikoistunut villiyrtteihin ja riistaan.

Samaan aikaan luotiin ammattilaisille tarkoitettu villiruokakoulutus. Myös villiyrttien kaupallistamisen helpottamiksi  alettiin tehdä systemaattista työtä.

Vuonna 2016 villiyrttiviikolla muistutimme, että villiyrttiharrastus on myös urbaani ilmiö. Pääkaupungissa ja muissa isoissakin Suomen kaupungeissa asuvat elävät villiruoan keskellä. Puhtaan ruoan kerääminen suoraan luonnosta on mahdollista. Sen ympärille on syntynyt myös paljon uutta liiketoimintaa. Nostimme muutamia esiin. Haastateltavana olivat esimerkiksi Helsinki Wildfoods.  Yrityksellä on nyt 14 kuluttajatuotetta villiyrteistä. Lue, miten viisi eritaustaista naista lähti luomaan yritystä villiruoan ympärille. Haastattelimme yrityksen myynnistä, markkinoinnista ja hankinnoista vastaavaa elintarviketieteilijä Annika Hannusta. 

Villiyrtit innostavat ruokasesonkien hyödyntämiseen, hortoiluun eli villivihannesten keräämiseen, marjastukseen ja sienestykseen sekä ylipäänsä luonnossa liikkumiseen.
Kesä on kalastuksen ja syksy metsästyksen parasta aikaa; villiyrtit sopivat kaikkien sesonkiruokien kaveriksi.

 

___________________________________________________________________________

Villiruokaan liittyviä tapahtumia järjestävät mm.

Sami Tallberg

Maa- ja kotitalousnaiset ry

Hortoilu.fi

Marttojen paikallisyhdistykset

Yksittäisten henkilöiden järjestämiä kursseja kannattaa vaania villiruokaan keskittyvissä Facebook-ryhmissä:
Villiyrttiviikko2016
Villivihannes ja -yrttiryhmä
Villiruoka
Hortoilu

___________________________________________________________________________

Lue lisää:

Niina Jortikan Villiversoja -blogissa voit tutustua villiyrttien ihmeelliseen maailmaan.
Marttojen Kuuden Yrtin Kimara -julkaisu
n avulla pääsee hortoilun makuun.
Jokamiehenoikeudet kannattaa tarkistaa ennen metsään menoa.
Luontoportti antaa kattavan kuvan Suomen luonnosta sekä kasvien ja eläinten tunnistusoppaat.
Hortoilu.fi -sivuilta villiyrttialoittelija löytää tietoa Raija ja Jouko Kivimetsän villivihannes- eli hortakursseista.
Arktiset Aromit ry:n sivuilla on runsaasti aineistoa marjoista ja sienistä.
WWF:n kalaopas auttaa kalavalinnoissa.
Villiruoka ammattikeittiöosaajien silmin.

Lue seuraavaksi