Kouluruokailun vallankumoukselliset tulevat Suomesta

15. toukokuuta vietetään kansainvälistä koulujen ruokavallankumouspäivää (Food Revolution Day). Brittiläisen tv-kokki ja ruoka-aktivisti Jamie Oliverin käynnistämä globaali teemapäivä korostaa koulujen ruokakasvatusta: yhdessä syömistä, terveellisiä vaihtoehtoja, yhteistyötä koulun sisällä ja ulkopuolella, lasten osallistumista ja oivalluksia. Kansainvälisenä tavoitteena on saada ruokakasvatus osaksi kaikkien koulujen perusopetusta. Food Revolution Dayn kunniaksi suomalainen kouluruokailuverkosto lähettää videotervehdyksen Jamie Oliverille: We have Food Revolution Day every day! Suomalaisille jokapäiväinen asia – maksuton kouluruoka – on kansainvälisestä näkökulmasta vallankumouksellinen.

Monipuolinen ruokakasvatus on Suomessa koko koulun juttu

Maksuton, monipuolinen kouluruokailu on kuulunut suomalaiseen ruokakulttuuriin jo lähes 70 vuotta. Monet koulut järjestävät mm. maatila- ja yritysvierailuja, mustikan poimintaa, hävikkiviikkoa ja hyvien ruokailutapojen opettelua. Ruokakasvatus kulkee opinahjoissa yli ainerajojen. Kouluruokatoimikunnissa lapset pääsevät mukaan kouluruokailun suunnitteluun ja TET-harjoittelussa osallistumaan keittiön toimintaan. Kotitalous on yksi suosituimmista valinnaisaineista kouluissa. Kokeille on nykyään tarjolla myös pedagogisia työkaluja ja opettajille ruokakasvatusopintoja. Ensi vuonna julkaistava valtakunnallinen opetussuunnitelma antaa entistä enemmän mahdollisuuksia kouluille toteuttaa ruokakasvatusta.

–  Olemme tehneet Suomessa valtavasti töitä sen eteen, että kouluruokailusta on tullut osa koulun jokapäiväistä, kasvatuksellista toimintaa, kiteyttää opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta.

Koululounas Oulunkylän Yhteiskoulussa
Koululounas Oulunkylän Yhteiskoulussa 13.5.2015

Ruokavallankumous Oulunkylässä

Suomalainen kouluruokailuverkosto esittelee maailman parasta osaamista teemalla “Food Revolution Day, Every Day in Finland!”. Suomessa ruokakasvatus on olennainen osa jokaista koulupäivää. Oulunkylän yhteiskoululla pidettävässä tempauksessa syödään yhdessä ja tehdään englanninkielisiä videotervehdyksiä, jossa esitellään suomalaista kouluruokailua ja ruokakasvatusosaamista.

Oulunkylän koulu toimii hyvänä esimerkkikouluna, sillä se palkittiin Kouluruokadiplomilla 13.5. Diplomi on tunnustus ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän kouluruokailun tuottamisesta monitahoisen yhteistyön avulla.

–  Koulun ja ravintolan saumaton yhteispeli on meille todella tärkeää. Yhdessä koulun, opettajien, lasten ja vanhempien kanssa pystymme kehittymään entisestään, visioi ravintolaryhmäpäällikkö Susanna Sipilä, Fazer Food Services.

–  Kouluruokadiplomi on osoitus ruokapalveluhenkilöstön osaamisen ja vahvan ammattitaidon lisäksi hyvästä yhteistyöstä: onnistunut kouluruokailu on koko koulun yhteinen saavutus,  projektipäällikkö Virpi Kulomaa Ammattikeittiöosaajat ry:stä kertoo.

Oulunkylän Yhteiskoulu vastaanottamassa Kouluruokadiplomia
Oulunkylän Yhteiskoulu vastaanottamassa Kouluruokadiplomia

Kotimainen arki on kansainvälinen ihmetys

–  Joskus on vaikea nähdä lähelle. Se, missä olemme muiden mielestä vallankumouksellisia edelläkävijöitä, on meille arkea. Siksi on hyvä välillä pysähtyä itsekin ihmettelemään ja ihastelemaan kaikkea sitä, mitä olemme saaneet Suomessa aikaa, sanoo Sini Garam, ELO-säätiön kouluruokailuverkoston koordinaattori.

Verkosto kokoaa kouluruokailun tukijat, näkijät ja tekijät yhteen jakamaa osaamistaan ja tekemään yhteistyötä.

–  Olemme maailmalla ykkösiä paitsi koulun ruokakasvatuksessa, myös sen kehittämisessä ja yhteistyössä. Jamie Oliver on koska tahansa tervetullut kylään, Garam virnistää.

Kouluruokailuverkosto kokoaa saman pöydän ympärille suuren joukon kouluruokailun tekijöitä, tukijoita ja näkijöitä, jotta suomalainen sosiaalinen innovaatio, kouluruokailu, näkyy ja kehittyy tärkeänä osana ruokakulttuuriamme. Tavoitteena on tehdä maailman parhaasta kouluruokailusta vieläkin parempaa.

Mukana toiminnassa ovat ELO-säätiön lisäksi mm. Opetushallitus, Ammattikeittiöosaajat ry, Helsingin yliopisto, Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Cyri, Kotitalousopettajien liitto ry, Haaga-Perho, MTK, Suomen Gastronomien Seura ry, Ruokatieto Yhdistys ry, Kouluruokatietopankki, Edutaru Oy sekä yrityksiä kuten Fazer Food Services, Continental Foods Finland ja Eskimo.

 Lisätietoja:

Sini Garam / Kouluruokailuverkoston toiminta
ELO-säätiö
Projektipäällikkö
050 587 0929, sini.garam@elo-saatio.fi

Virpi Kulomaa / Kouluruokadiplomi
Ammattikeittiöosaajat ry
Projektipäällikkö
050 339 6844, virpi.kulomaa@amko.fi

Marianne Nordblom
Fazer Food Service
johtaja, tuotekehitys ja gastronomia
0400 605 778, marianne.nordblom@fazer.com

Katso videot:

The Finnish School Meal Diploma on Food Revolution Day 2015 @ Oulunkylän Yhteiskoulu

In Finland we have Food Revolution Day every day!

Katso kuvat!

 

Lue lisää:   

http://www.elo-saatio.fi/kouluruokailu
http://www.kouluruokadiplomi.fi/
http://www.foodrevolutionday.com/
https://www.facebook.com/goodnewsaboutschoolmeals

#FoodRevolutionDay

Artikkelikuva on #Kouluruokapäivästä, joka on hyvä esimerkki suomalaisesta yhteistyöstä ja koulujen ruokakasvatusosaamisesta. Teurastamolla järjestetyssa tapahtumassa vanhemmat ja päättäjät pääsivät tutustumaan Helsinkiläisen kouluruoan makuun, historiaa ja nykypäivään, tapaamaan tekijöitä, visioimaan tulevaisuutta, vaikuttamaan ja oivaltamaan uutta. Päivä toteutettiin yhteistyössä ELO-säätiön, Ruokatiedon, Palmian ja Helsingin kaupungin kanssa. Kuvaaja: Jussi Ulkuniemi. 

Lue seuraavaksi