Bocuse d’Or Team Finland – kiitosten aika

Bocuse d’Or-kandidaatti Matti Jämsén ja assistentti Antti Lukkari saavuttivat kaikkien aikojen parhaan tuloksena kokkien maailmanmestaruuskilpailussa Lyonissa 28.1. 15.  Bocuse d’Or Team Finlandin neljättä sijaa ja kahta erikoispalkintoa juhlittiin Valon päivänä 3.2. Ravintola Sipulissa.  Kokkikaksikon taustalla oleva tiimi ja yhteistyökumppanit tekivät Suomen osallistumisen kisaan mahdolliseksi. On kiitosten aika.

Kaksi vuotta tiiviisti harjoitelleen tiimin työ huipentui viikko sitten Lyonissa. Suomi tuli neljänneksi 11 pisteen tiukalla erolla Ruotsista. Jämsén tiimeineen toi kotiin parhaan lihavadin palkinnon ja Lukkari palkittiin koko kilpailun parhaana assistenttina. Vuoden 2015 Bocuse d’Or -kilpailun voitti Norja, hopeaa otti USA ja pronssille tuli Ruotsi.

Palkintoja kahmineessa tiimissä Matti Jämsénin ja Antti Lukkarin rinnalla työskenteli koko parivuotisen projektin ajan valmentaja Eero Vottonen ja Suomen Bocuse d’Or -tuomari Pekka Terävä. Bocuse d’Or Team Finlandia veti Liisa Niemi.

Tiimin henkisenä valmentajana toimi Iira Riihilahti.  Tärkeä osa projektia oli visuaalinen ilme ja lihavadit. Visuaalisesta ilmeestä ja Tukholman ja Lyonin voittoisista lihavadeista vastasi muotoilija Pekka Paikkari. Visuaalista ilmettä tekivät myös Sirkka ja Tuukka Paikkari. Annosten ja kilpailijoiden valokuvauksesta huolehti Timo Kauppila Indav Oy:stä.

Tiimissä oli lisäksi noin 10 vapaaehtoista hoitaen eri tehtäviä logistiikasta vaatehankintoihin. Kilpailijoiden perheet antoivat myös tärkeän tukensa.

ELO- säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö hoiti rahoituksen hankkimisen sekä projektin taloushallinnon. ELO-säätiö hoiti myös projektin viestinnän yhdessä Lyon 2015-tiedotuksesta vastaavan Mari Cadaut’n kanssa

Bocuse d’Or-projektissa oli yli 20 yhteistyökumppania antaen panoksensa rahana, raaka-aineina ja yhteistyöprojekteina.

  • Royal Ravintolat Oy mahdollisti sen, että G.W. Sundmansin keittiömestarina työskentelevä Matti Jämsén ja assistentti Antti Lukkari pystyivät harjoittelemaan täyspäiväisesti. (lisätietoja toimitusjohtaja Aku VikströmRoyal Ravintolat Oy)
  • Suomalainen ammattikeittiölaitteiden asiantuntija Davanti varusti Ravintolakoulun Perhon keittiön ja oli mukana kaikessa keittiöön liittyvässä niin Tukholmassa kuin Lyonissakin (lisätietoja toimitusjohtaja Jouni HeinonenDavanti Oy)
  • Ravintolakoulu Perholta saatu keittiötila ja siihen liittyvä maistelu- ja kokoustila loivat rauhalliset puitteet yömyöhäänkin jatkuville harjoitussessioille. Ravintolakoulu antoi tiimille myös 2-3 harjoittelijan aikaa.  Suuri joukko yhteistyökumppaneita oli sisustamassa tilaa suomalaisella designilla keväällä 2014 (lisätietoja rehtori Gun Marit Nieminen Ravintolakoulu Perho)
  • HKScan antoi niin osaamistaan kuin rahallista ja raaka-ainetukeakin hankkeelle (lisätietoja johtaja Sari Palokangas HK Pro)
  • Tallink Silja Oy antoi tukensa sekä raaka-aineina että tuotteiden ja tiimiin kuljetuksina (lisätietoja johtaja Tomi Söderstrom, Tallink Silja Oy)

Merkittävän panoksen antoivat myös Arla Ingman, Arvo Kokkonen Oy, Puljonki Oy, E. Ahlström Oy, Vihannespörssi Oy, Wihuri Oy Aarnio, Kwintet Finland Oy, Diversey Suomi Oy, Anadia Oy, La Tartufata, France & Fromage, Gourmet Gruppen Oy, Malmi-Steel Oy, Carelian Caviar Oy, Kitchen Aid, Stadin ammattiopisto ja Motivus. Lisäksi joukko yhteistyökumppaneita tuli projektin loppuvaiheessa mukaan tukemaan Rasmus Kofoed-yhteistyötä (mm. Unilever, Kokkikartano, Chez Marius, Etelä-Suomen keittiömestarit). Lyon-matkan merikuljetuksiin saatiin tukea Finnlines Oy:ltä.

Medialle kiitos siitä, että nostitte suomalaisen ruokakulttuurin ja osaamisen esille. Bocuse d’Or tunnettuus Suomessa nousi huimasti.

Kiitos kaikille!  Olemme kaikki voittajia!

Lisätietoja

Seija Kurunmäki, johtaja
ELO-säätiö
seija.kurunmaki@elo-saatio.fi
+358 400 460894

Pekka Terävä, presidentti
Bocuse d’Or Team Finland
+358 50 569 7095

Liisa Niemi, Promotion Manager
Bocuse d’Or Team Finland
liisa.niemi@elo-saatio.fi
 +358 500 957 296

Lehdistökuvia: www.flickr.com/photos/elosaatio/sets/


 

Bocuse d’Or . on kokkien maailmanmestaruuskilpailu, Loppukilpailu 2015 käytiin Lyonissa 27.-28.1.2015 Bocuse d’Or-kilpailu on järjestetty vuodesta 1987. Suomi oli nyt mukana 12:tta kertaa. Suomen edustaja vuoden 2015 kilpailussa oli kokenut keittiömestari Matti Jämsén ja assistentti Antti Lukkari. Joukkueen valmentajana toimi Eero Vottonen ja tuomarina Pekka Terävä.

ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö vastaa Bocuse d’Or-kilpailujen järjestämisestä Suomessa. Tavoitteena edistää suomalaisen ruokakulttuurin tunnettuutta myös maailmalla.

Lue seuraavaksi