Naantali-ilmiö innostaa lähiruokaan

Pienessä Velkuan kylässä, Naantalin kaupungissa asui perunanviljelijä Jaakko, joka oli aktiivinen myös velkuan saaritolaistoimikunnassa. Jaakko kuuli kokouksissa kyläläisten toiveita ja ideoita paremmasta kouluruoasta. Voisiko kouluruoka olla entistä enemmän lähiruokaa? Olisi tärkeää, että paikalliset ruoan tuottajat otettaisiin mukaan, jotta työpaikat säilyisivät. Koska lähiruoka kosketti Jaakon sydäntä jo ammattinsakin puolesta, tuli hänestä ajatuksen alkuvoima. Jaakko lähti viemään asiaa sitkeästi eteenpäin.

Juureva maanmies Jaakko otti yhteyttä Tiinaan, Velkuan kunnanjohtajaan, joka innostui ajatuksesta valtavasti. Toiminnan naisena Tiina laittoi pyörät pyörimään koulujen lähiruoan puolesta. Seuraavaksi oli tulilla jo kehittämishanke, jonka seurauksena roskakaloista pyöräytettiin rysäburgerit lounaaksi Naantalin kouluihin ja päiväkoteihin.

Tiina pyysi avukseen tomeran ruokapalvelupäälikön, Irman, joka otti hänkin asian omakseen ja pisti toimeksi. Irman ansiosta strategia loihdittiin käytännön arkeen. Tuli teemaviikkoja ja –päiviä. Askel kerrallaan lähiruoka sai jalansijaa naantalin kouluissa.

Tiinan lisäksi joukkoon tarvittiin myös Timo, naantalin oma lähiruoan kaupparatsu, joka uskaliaasti tekee edelleen työtä ilmiön laajentamiseksi myös lähialueille. Ilmeisen taitava rohkelikko Timo onkin, sillä Turku on jo ilmiön omaksunut ja muutkin kunnat ovat osoittaneet kiinnostusta koulujen lähiruokalounaita kohtaan.

Ketjun tärkeänä osana toimii Matti, kalamestari, joka kehitti reseptejä niin, että lapsetkin ne kelpuuttaisi. Hän osasi ammattimiehenä ottaa huomioon myös erikoisruokavaliot ja ruokarajoitukset. Lämminhenkinen keittiön emäntä Helmi antoi oman ennakkoluulottoman  panoksensa ruokien valmistamiseen  ja työmyyrän tavoin kokkasi koululaisille lähiruokalounasta ensimmäisenä Naantalissa.

Kun Naantali-ilmiön tekijöitä kuuntelee, ei kyllä ihmetytä yhtään, että noin paljon on saatu aikaiseksi. Tekemisen meininki on sitä luokkaa, että heikompia hirvittää. Läpi loistaa ketjun kaikkien toimijoiden ammattitaidon syvä arvostus. Nauru raikaa ja näistä ihmisistä näkee, että työtä tehdään täydellä sydämellä.

___________________________________________________________________________

Lentävä lautanen -palkinto jaetaan suomalaisille ruokakulttuuriteoille, ja se jaettiin tänä vuonna ensimmäisen kerran. Palkinnon vuoden ruokakulttuuriteosta saivat Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategia, Naantali-ilmiö sekä villiruoan edelläkävijä Loreno Dalla Valle.

Naantali-ilmiön saama tunnustus annettiin yhteisesti neljälle alkuvoimalle: perunanviljelijä Jaakko Lehmuskoskelle, Velkuan kunnanjohtaja Tiina Rinne-Kylänpäälle, ruokapalvelupäällikkö Irma Takapramille ja hankintapäällikkö Timo Jyväkorvelle.

Lue seuraavaksi