Kouluruokapäivä Helsingin Teurastamolla

Teurastamon Kellohalliin sisään astuessani kyläjuhlan tunnelma valtaa tilan ja vie ajatukset pois arjen ahertamisesta. Osa kaupunkilaisista piirtelee taidekäytävällä tulevaisuuden kouluruokailua ja kuhina käy maistelupisteiden ohella myös kouluruoan historiasta kertovalla asemalla. Herkullisia maistiaisia saa monenlaisia ja kahden euron koululounaan saa ostaa vaikka koko perheelle.

Maistiaisten jälkeen astelen makukouluun. Salin pöydän ympärillä jokainen tuoli täyttyy aistimatkasta kiinnostuneista kaupunkilaisista. Onko ruoan värillä väliä? Miltä ruoka kuulostaa? Mitä jos aterian söisikin nenästä kiinni pitäen? Punainen omenahillo maistuikin mansikalta ja näkkileipä kuulostaa aika erilaiselta kuin ruisleipä.

Saisiko olla maistiaisia? © Jussi Ulkuniemi

Kiertelen ympäri Kellohallia. Sinne on ripoteltu monenlaisia tietoiskuja kouluruoasta. Tiesitkö, että Helsingin kouluruoan kotimaisuusaste on 75 prosenttia? Kansainvälisyyspisteessä tulee ilmi, että kouluruoka on harvinainen etuus, jota ei ole edes kaikissa Pohjoismaissa. Mitä jos joutuisin joka aamu valmistamaan lapselleni eväät? Siitä kärsisi sekä aamu-uneni, että lompakkoni paksuus.

Tapahtuman tunnelman täydentää Kouluruokapäivän oma DJ Adry, jonka letkeä musiikki pitää huolta myös niistä, jotka haluavat vain nauttia hyvästä ruoasta hyvässä seurassa. Juuri niin kuin kouluissakin haluttaisiin tehdä kiireen ja melun keskellä.

Unohdun unelmoimaan musiikin tahtiin tulevaisuudesta. Koululaiset kasvattaisivat itse kouluruokaansa ja osallistuisivat sen valmistamiseen. Tunnelma kouluravintolassa olisi viihtyisä, tila oli jaettu pienempiin soppiin, joiden äänieristykset pitäisivät huolen ruokarauhasta.

Poislähtiessä Kellohallin reksi kyseli vielä vierailijoiden ajatuksia tapahtumasta.
– Näitä lisää! kuului monen kaupunkilaisen suusta.

Lue lisää Kouluruokapäivän lehdistötiedotteesta.
Seuraa Kouluruokapäivää Facebookissa.
Katso lisää videoita Kouluruokapäivän Youtube-kanavalla.

Tekstin kirjoitti Moila Ant-Wuorinen.
Kuvassa toiveita tulevaisuuden kouluruokailusta © Jussi Ulkuniemi.

___________________________________________________________________________

#Kouluruokapäivä on Helsingin kaupungin opetusviraston, Tukkutorin, Flavour Studion, Ruokatiedon, Palmian ja ELO-säätiön luoma tapahtumamalli, jonka pilotti järjestettiin Helsingin Teurastamolla 11. marraskuuta 2014. Lähtökohtana toimi ajatus  kaikkien osapuolien osallistamisesta, tasavertaisuudesta ja yhdessä tekemisestä. Innostetaan toinen toisiamme kohti parempaa kouluruokailua!

Aktivoivan päivän voi koostaa haluamistaan osasista omannäköisekseen.
Mukana voi olla makukoulu aistien virkistämiseksi, kouluruoan maistelupisteitä, tulevaisuuden visiointia taiteen keinoin, historian havinaa ja kansainvälistä vertailua. Lisäksi esimerkiksi sokerinäyttely, selfie-seinä ja tuotekehityslabra auttavat ajatuksenvaihdossa ja innostavat pohtimaan kouluruokaa monelta kantilta.

Verkkouutisoinnissa käytetään tagia #kouluruokapäivä.

Jos kiinnostuit ja haluaisit järjestää Kouluruokapäivän omalla paikkakunnallasi,
ota meihin yhteyttä.

Lisätietoja:
Sini Garam, ideaattori, ELO-säätiö
+358 50 587 0929
sini.garam@elo-saatio.fi

Lue seuraavaksi