Kouluruokapäivä näytti kouluravintoloiden monipuolisuuden

Kaupunkilaisten oma kouluruokatapahtuma Kouluruokapäivä kokosi tiistaina Helsingin Teurastamolle satoja kiinnostuneita kaupunkilaisia tutustumaan moderniin kouluruokaan ja ideoimaan sen tulevaisuutta.

Kouluruokapäivän avoimessa iltatilaisuudessa ihmiset pääsivät kokemaan ja näkemään, millaista ruokaa oppilaitoksissa nykyään tarjoillaan. Yleinen kommentti oli: ”Hyväähän tämä kouluruoka on!” Kävijät toivoivat tapahtumasta jokavuotista.

Teurastamon tiloissa koettiin kouluruoka monelta kantilta. Esimerkiksi kouluruoka-tastingissa tutustuttiin nykyajan kouluruokaan ja makukoulussa keskityttiin ruuan herättämiin aistielämyksiin. Lisäksi kaupunkilaiset pääsivät visioimaan kouluruuan tulevaisuutta yhdessä ruuan tekijöiden kanssa.

Kuvaaja: xx
Kuvaaja: Jussi Ulkuniemi

Monipuolisempaa kuin ennen

ELO-säätiön projektinvetäjä Sini Garam uskoo, että monen kävijöiden mielissä kouluruoka on nyt päivitetty uudelle vuosikymmenelle. Kävijät olivat iloisesti yllättyneitä Helsingin kouluruuan kotimaisuusasteesta: 75 prosenttia raaka-ainesta kasvatetaan Suomessa. Maistiaisten makuja kehuttiin herkullisiksi.

– Viitisen sataa kävijää ja kaksisataa myytyä kouluruoka-annosta olivat iloinen yllätys! Kaikki järjestäjätahot olivat tyytyväisiä siihen, että saimme esitellä kouluruuan parissa tehtävää arvokasta työtä niin monelle kaupunkilaiselle. Muista kaupungeista vierailleet haluavat kilvan toteuttaa vastaavan tapahtuman omissa kaupungeissaan, Garam hymyili.

Illan aikana käytiin vilkasta keskustelua kouluruuan menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta. Kouluruokapäivässä vierailleet kaupunkilaiset pitivät kouluruokapäivän antia hyvänä.

Helsinkiläisen Kaisu Höltän mielestä urbaani tapahtumapaikka ja visuaalinen ilme tekivät kouluruuasta trendikkään.

– Lapseni mielestä parasta oli vadelmakiisseli, sitä meni ihan hurjaa tahtia. Kaikki kouluruuat olivat erittäin hyviä, nehän näyttivät ihan kotiruualta! Jos kouluruoka on tällaista, ei siitä ole mitään valittamista. Kouluruoka on muuttunut hyvin ajan mukana!, Hölttä kiitti.

Sami Koskinen Helsingin Hermannista oli mukana kouluruokapäivässä 9-vuotiaan koululaisensa Santerin ja 5-vuotiaan Iiriksen kanssa.

– Kouluruokapäivä oli hauska kokemus. Santeri kertoo yleensä pitävänsä Vallilan ala-asteen kouluruuasta, joka on pääosin samanlaista kuin maisteltavat annokset lahnapuikot ja lihapata. Iiristä ihastutti piirustusnurkkaus ja mietitytti välipalojen sisältämät sokerimäärät, sillä omia suosikkiherkkujakin oli välipalapöydän sokerivertailussa esillä, Koskinen kertoo.

Kuvaaja: xx
Kuvaaja: Jussi Ulkuniemi

Ravintolatoimikunta joka kouluun

Tiistai-aamuna Teurastamolla kokoontuivat Helsingin koulujen ravintolatoimikunnat. Aamupäivän aikana neljän koulun oppilasjäsenet pohtivat yhdessä opettajiensa ja ruokapalveluhenkilöiden kanssa millaista on hyvä kouluruokailu ja miten siihen voi itse vaikuttaa.

Koululaiset myös valmistivat koululounaan itselleen ja nauttivat kasvispihvit muusilla hyvällä ruokahalulla.

Ravintolatoimikunnassa ovat edustettuina oppilaat, opettajat ja kouluravintolat. Niissä suunnitellaan, miten oman koulun ruokaa, ruokailutapahtumaa ja ravintolan viihtyisyyttä sekä ruokatietoisuutta voidaan entisestään parantaa.

Helsingin Kouluruokapäivä on suunniteltu pilotiksi, jonka voi toteuttaa kaikissa Suomen kouluissa, kunnissa ja kaupungeissa. Päivän opit, materiaalit ja tuotteet kerätään yhteen paikkaan (www.kouluruokailu.fi), josta kaikki kouluruokapäivästä innostuneet saavat helposti tarvitsemansa tiedon omien tapahtumien järjestämiseksi.

Kouluruokapäivän järjestivät yhteistyössä Helsingin kaupungin opetusvirasto, Tukkutori, Flavour Studio, Ruokatieto, Palmia ja ELO-säätiö.

Lue lisää: www.facebook.com/kouluruokapäivä

Mediayhteyshenkilö:
Sini Garam
ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö
050 587 0929
sini.garam@elo-saatio.fi

Asiantuntijat:
Ruokapalvelupäällikkö Airi Rintamäki
Helsingin kaupungin opetusvirasto
09 3108 6307
airi.rintamaki@hel.fi

Suunnittelija Tiina Ahola
Palmia catering-palvelut
050 343 7117
tiina.ahola@palmia.fi

Projektikoordinattori Minttu Virkki
Ruokatieto Yhdistys
050 326 1231
minttu.virkki@ruokatieto.fi

Lue seuraavaksi