ELO-säätiö innostaa kouluja viettämään syksyistä villiruokaviikkoa

Tänä vuonna Suomen Luonnon Päivän yhtenä teemana on trendikäs villiruoka. Villiruoalla tarkoitetaan marjoja, sieniä, riistaa, poroa, luonnonkalaa, villiyrttejä ja villivihanneksia eli elämyksiä metsässä, luonnossa ja veden äärellä. ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö on kertonut villiruoasta kolmisen vuotta niin suomalaisille kuin täällä matkaavillekin. Tänä syksynä villiruoasta puhutaan myös kouluissa. Suomen Luonnon Päivänä alkava hyvien uutisten kerääminen huipentuu viikolla 49 vietettävään koulujen villiruokaviikkoon ja itsenäisyyspäiväjuhliin.

Villiruoka yhdistää sukupolvia

Villiruoan kerääminen on hauskaa, helppoa, eikä se maksa mitään. Luonnon herkulliset raaka-aineet ovat jokamiehen oikeuksiemme ansiosta kaikkien saatavilla. Syyskesä on marjoineen ja sienineen villiruoan parasta aikaa. Myös hortoilu eli villiyrttien keruu jatkuu ruskasesonkiin saakka. Syksy on myös kalastajille ja metsästäjille tärkeä vuodenaika.

Parhaimmillaan villiruoka yhdistää eri sukupolvia. ELO-säätiön villiruokalähettiläs Sami Tallberg pitää vanhempia ja isovanhempia suuressa arvossa.

– Osalle vanhemmista on luontaista viettää lastensa kanssa aikaa luonnossa, monet lapset kokevat parhaat luontoelämykset isovanhempiensa innostamana, suosittu villiruokalähettiläs Sami Tallberg sanoo.

Sami sai oman villiruokainnostuksena toimiessaan noin 10 vuotta sitten kokkina Englannin Kentissä. Nykyään Sami kurssittaa läpi Suomen kaikenikäisiä, pikkulapsista vanhuksiin. Hän muistelee jo lapsena oppineensa isoisältään koivunmahlan valutuksen.

Voimaa luonnosta, ymmärrystä alkuperästä

Tärkeä syy lähteä keräämään villiruokaa on suomalaisille luonto sinänsä. Moni hakeutuu luontoon halutessaan rentoutua tai kirkastaa ajatuksiaan. Tiede tukee ajatusta – luonto parantaa tutkitusti sekä henkistä että fyysistä terveyttä. Erityisesti luonto hellii aivoja: luonnossa oleskelu lisää keskittymiskykyä, tarkkaavaisuutta, vähentää stressiä ja ahdistuneisuutta ja lisää luovaa ajattelua.

Villiruoka opettaa myös arvostamaan ruoan sesonkeja ja alkuperää. On helppo tietää, mistä ruoka tulee, kun sen on itse kerännyt. Villiruoka on paitsi innostavaa, se on myös osa ilmastoystävällistä ruokavaliota. Metsän ja järvien hyvinvointi konkretisoituu kämmenelle.

Tietoa, yhteistyötä ja hyviä uutisia

Villiruokainnostuksen lisäksi koulujen villiruokaviikoilla jaetaan myös tietoa jokamiehen oikeuksista ja lajien tunnistustyökaluista. Yhteistyötä tehdään sekä kouluruokailusta vastaavien että kotitalousopettajien kanssa.

Metsähallituksen luontopalvelut, Suomen Latu ja ELO-säätiö julkaisevat Suomen luonnon päivänä helpon oppaan siitä, mitä jokamiehenoikeudet sallivat ja mitä eivät. Oppaassa on yhteenveto myös ruoaksi sopivista kasveista ja villivihanneksista.
Lue lisää pdf-oppaasta.

Koulujen villiruokaviikkojen takana on suuri joukko toimijoita, jotka ovat jo vuoden verran tiivistäneet yhteistyötään kouluruokailuverkostossa. Tavoitteena on saada suomalainen kouluruokailu kiinnostavaksi niin Suomessa kuin maailmalla. Villiruoka on tämän syksyn yhteinen teema.
Lue lisää kouluruokailuverkostosta.

ELO-säätiön projektipäällikkö Sini Garam hakee syksyn ajan hyviä uutisia kouluista ympäri Suomea. Hyviä uutisia julkaistaan pitkin syksyä sekä suomeksi että englanniksi. Kooste kaikista syksyn tapahtumista julkaistaan 5. joulukuuta kouluruokailuverkoston Facebook-sivuilla.
Lue lisää Good News on School Meals Facebook-sivuilla.

Lisätietoja:
Seija Kurunmäki
+358 400 460 894
seija.kurunmaki@elo-saatio.fi

Artikkelikuva © Shutterstock

Lue seuraavaksi